Rubriek van de podoloog

Rubriek van de podoloog

20 feb. 2019

-

Rubriek Van De Podoloog

Graag stellen we onze podoloog Lukas Denys aan u voor. Hij werkt voltijds bij ons in de winkel om ervoor te zorgen dat iedereen het juiste paar schoenen wordt aangemeten. Als er vragen of klachten zijn tijdens het sporten kunt u dus steeds bij hem terecht!


Hieronder enkele frequently asked questions waar hij een antwoord op biedt:

​Waarom is het belangrijk om de juiste loopschoen te dragen?

Tijdens het lopen is de impact van je lichaamsgewicht 3 tot 4 maal groter. Weeg je bijvoorbeeld 75kg, dan moet je lichaam bij landing 300 kg opvangen. Dus is een correcte demping, aangepast aan je looppatroon van essentieel belang. 

Wanneer je schoenen beginnen te verslijten en niet meer de optimale demping geven, kan dit leiden tot blessures. Daarom is het belangrijk  om de slijtage in de gaten te houden en tijdig te veranderen van schoenen zodat je jouw lichaam en gewrichten niet onnodig extra belast. 

Na hoelang vervang ik best mijn loopschoenen?

Je kan best bijhouden hoeveel kilometer je met je loopschoenen hebt gelopen. Wij adviseren steeds om na 800 km een nieuw paar schoenen te kopen en dan af te wisselen tussen de nieuwe en de oude.  Zo voel je meteen het verschil en voel je zelf als deze schoenen aan vervanging toe zijn. Normaal gezien is dit gemiddeld na 1000 km (afhankelijk van je schoenen, gewicht, ondergrond en looppatroon).

Tip: Doordat je afwisselt tussen 2 paar schoenen en hierdoor je schoenen minstens 48 u kan laten rusten, gaan je schoenen langer mee! 

Wat is het belang van een loopkous?

Loopkousen zijn ergonomisch gemaakt en met zo min mogelijk naden, ze nemen het zweet weg van de voet en zorgen ervoor dat de kous en voet droger blijven. Dit alles voorkomt blaren. Ook vermijd je zo een verbrand gevoel aan de onderkant van je voet. 

Waarom zou ik compressiekousen dragen?

De kousen geven een compressie die ervoor zorgt dat de afvalstoffen in het bloed sneller worden afgevoerd. Hierdoor voelen je benen minder 'zwaar' en recupereer je sneller.

Compressiekousen hebben ook een positief effect op shinsplints, achillespeesklachten en kuitklachten, omdat de compressie de trillingen en schokken op spieren en weefsels beperkt.

Binnenkort meer...