Rubriek van de podoloog

Rubriek van de podoloog

20 févr. 2019

x

Rubriek Van De Podoloog

Graag stellen we onze podoloog Lukas Denys aan u voor. Hij werkt voltijds bij ons in de winkel om ervoor te zorgen dat iedereen het juiste paar schoenen wordt aangemeten. Als podologische vragen of klachten zijn tijdens het sporten kunt u dus steeds bij hem terecht!Hij probeert je te helpen met enkele frequently asked questions 

​Waarom is het belangrijk om de juiste loopschoen te dragen?

Tijdens het lopen is de impact van je lichaamsgewicht 3 tot 4 maal groter.Dit wil zeggen dat wanneer je 75 kg weegt, dat je lichaam op moment van neerkomen 300 kg moet opvangen.

Wanneer je een schoen versleten is en niet meer de optimale demping geeft, kan dit leiden tot blessures. Daarom is het belangrijk  om de slijtage in de gaten te houden en tijdig te veranderen van schoenen zodat je jouw lichaam en gewrichten zo weinig mogelijk gaat belasten.

Na hoelang vervang ik best mijn loopschoenen?

Bij een loopschoen is het belangrijk dat je de kilometers behoudt die je met de schoen hebt gelopen. Wij raden aan om een nieuw paar schoenen te kopen aan 800 km en dan nog een 200 tal km af te wisselen tussen de nieuwe en de oude.  Zo voel je meteen het verschil tussen je nieuwe en oude schoenen en voel je zelf als deze schoenen aan vervanging toe zijn. 

Tip: Doordat je afwisselt tussen 2 paar schoenen en hierdoor je schoenen minstens 48u kunnen rusten, gaan je schoenen langer mee! 

Wat is het belang van een loopkous?

Loopkousen zijn zo opgebouwd dat de linker kous enkel past op de linkervoet en omgekeerd. Zo zijn er geen naden meer aanwezig in de kousen en de stof waaruit de kous is vervaardigd zal het zweet van de voet wegnemen waardoor de voet droog blijft. Dit alles zorgt ervoor dat de vorming van blaren zo klein mogelijk blijft.

Waarom zou ik compressiekousen dragen?

De kousen geven een compressie die ervoor zal zorgen dat de afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Hierdoor voelen je benen minder 'zwaar' en heb je toch een goede training achter de rug.


Compressiekousen gaan ook een positief effect hebben op shinsplints, achillespeesklachten en kuitklachten. Dit komt doordat de kousen ook een deel van de schok zal opvangen en dus niet alles op de spieren en weefsels terecht komen.